”Nou, aan de slag dan maar!”
Afgelopen weekend moesten de uitzet(s)ters vroeg uit de veren om gezamenlijk alle trajecten te rijden en eventuele missers uit te gummen.
In 2016 rijden we één traject meer dan de vorige edities omdat de route over de Houtribdijk, van Lelystad naar Enkhuizen, zich niet zo leent voor kaartlezen of oriëntatie. Nu is daar een verrassend foto-traject bedacht.

Martin en Marco zijn de uitzetters van het 1e traject. Zoals gebruikelijk wordt de route dan gecontroleerd door de uitzetters van het bol-pijl-traject. Wim en Joke dus. Het is altijd weer de kunst om leuke rally-weggetjes te vinden en stedelijke gebieden zoveel mogelijk te vermijden. Overlast voor bewoners is absoluut uit den boze!

Na de bekende foto-sessie starten alle equipes vanaf het startpodium op de Grote Markt met het 1e mf1traject, zoals gebruikelijk ’routebeschrijving’.
De cracks in de A- en de B-klasse moeten meteen bij de les zijn, want de kennis van het reglement wordt direct op de proef gesteld.
Ook de C-T- en Classic klassen moeten op hun hoede zijn! Het bezoeken van de instructie-avond is een absolute must als je voor het eerst meedoet en ook voor ’oud-gedienden’ altijd nuttig om je kennis weer even op te frissen.

Slechts een paar opdrachten binnen Weesp en dan gaat de route snel richting Flevoland.
Velen denken dat Almere alleen heel veel beton en kantoren is, maar gelukkig is er ook heel veel groen buitengebied, zoals je zult bemerken.
Wij blijven aan de westelijke kant en bestoken je met allerhande eenvoudige maar ook lastige opdrachten. Maar blijf opletten!

mf2Routebeschrijving zit altijd vol met listigheden en de uitzetters proberen je steeds te verleiden om de verkeerde route te rijden en dus extra strafpunten op te lopen. Het devies is dus: ”trap d’r niet in…”.
Het gaat niet alleen om het vinden van de gevraagde oriënteringspunten, maar vooral ook om te bepalen of het een reglementair correct punt is. En bedenk wel: aan elke uitzetter zitten één of meerdere steekjes los.

Voorbeeld uit de 43e Nacht van Weesp.
45. na twee dozijn rechts

Het bordje ”24” van oom agent mag je wel als 2 dozijn zien, maar het losse bordje is tevens een herstel-opdracht die betekent: doorgaan met opdracht 24. Dus dat gaat vóór en dan kom je in een heel andere straat terecht.

Na ongeveer een 90 minuten rijden bereiken we de stadsgrens van Almere en komen we in de gemeente mf3Lelystad. Lange stukken tussen de opdrachten, je auto gaat kraaien van plezier. Maar blijf opletten!

Met een beetje geluk heb je de gouden RC ook al op je controlekaart staan. Deze controle ziet er iets anders uit als voorgaande jaren: het is nu een gewone RC (oranje/wit) met een gouden lijstje. Zo’n gouden RC is altijd goed en het bewijs van prima-goed-zuiver navigeren.

Uit de titel: ‘Nou, aan de slag dan maar!’ kan je opmaken dat wij eigenlijk niet kunnen wachten tot 21 mei.
In ieder geval hebben we ons best gedaan om er een mooi traject te maken.
Nu jullie nog.